Proef de passie: ons menu van 1714 in Schiedam


Op een steenworp afstand van Rotterdam ligt de prachtige stad Schiedam, bekend om zijn jenever, molens en historische binnenstad. Maar wist je dat Schiedam ook een rijke culinaire geschiedenis heeft? In het jaar 1714 werd er een spectaculair diner geserveerd in Schiedam, waarvan het menu bewaard is gebleven. In dit blogartikel zullen we ingaan op het menu en de culinaire hoogstandjes die werden geserveerd tijdens dit bijzondere diner.

Het diner vond plaats op 25 februari 1714 ter ere van de beëdiging van de nieuwe vroedschap van Schiedam. Het was een belangrijke gebeurtenis en er werd groots uitgepakt met een feestmaal. Het menu is bewaard gebleven en geeft ons een kijkje in de keuken van die tijd. Het menu bestond uit maar liefst vijftien gangen, elk met hun eigen gerecht en smaak.

Het diner begon met een voorgerecht van kreeft en oesters, gevolgd door een soep van kip en asperges. Vervolgens werd er een gerecht van gevulde fazant geserveerd, met daarbij gekonfijte citroen en kweepeer. Daarna kwam het hoofdgerecht: een gigantisch stuk rundvlees, gevuld met ham, eieren, truffel en kruiden. Hierbij werden groenten en aardappelen geserveerd.

Na het hoofdgerecht volgden er nog verschillende gangen, waaronder gebakken kabeljauw met een saus van ansjovis en paddenstoelen, gevulde duifjes en een taart van amandelen en kweepeer. Het diner werd afgesloten met verschillende gerechten, waaronder sorbetijs en een kaasplankje.

Wat opvalt aan het menu is de rijkdom aan ingrediënten en de zorgvuldigheid waarmee de gerechten zijn samengesteld. Er werd gebruik gemaakt van lokale producten, zoals de Schiedamse jenever, maar ook van exotische ingrediënten, zoals truffel en citroenen uit Portugal. Elk gerecht was zorgvuldig gekruid en bereid, en de presentatie was minstens zo belangrijk als de smaak.

Het menu van 1714 laat zien dat de culinaire tradities in Schiedam al eeuwenoud zijn en dat er een rijke gastronomische geschiedenis is die het ontdekken waard is. Tegenwoordig kun je in Schiedam genieten van heerlijke streekproducten, zoals de Schiedamse jenever, maar ook van internationale gerechten in de vele restaurants die de stad rijk is.

Wil je zelf proeven van de passie en de rijke culinaire geschiedenis van Schiedam? Breng dan een bezoek aan de stad en laat je verrassen door de vele smaken en geuren die de stad te bieden heeft. Wie weet ontdek je wel een nieuw favoriet gerecht, geïnspireerd op de culinaire hoogstandjes uit het menu van 1714.

restaurant 1714-schiedam.nl